måndag 30 januari 2012

Hungrig och trött!

Jag måste ha gjort av med extremt mycket energi under gårdagens långpass! Trots att jag åt rejäl middag på kvällen var jag uppe mitt i natten och åt en banan. Ändå kurrade det i magen när jag steg upp. Gjorde nedanstående rejäla frukost:


Två stekta ägg, en halv avokado, massor av skinka och en tomat! Ändå kände jag mig utsvulten när det var dags för lunch. Först nu ikväll verkar jag ha återställt balansen!

Just matintaget var det vi pratade mest om igår när vi pratade om TEC. Att det är dags att börja testa hur man funkar matmässigt under extremt lång träning. Jag tror spontant på att äta lite nästan hela tiden. Det borde passa mig mycket bättre än att ta en rejäl matpaus och sedan fortsätta springa. Sedan är ju frågan VAD man ska äta? Sött, salt, pannkakor eller flapjacks? Förslagen är många.

För min egen del tror jag det viktigaste är att inte glömma bort att äta. Det är lätt hänt och om energin tar slut tar det lång tid att äta ikapp. Jag tar gärna emot tips på hur jag ska äta under de åtta TEC-milen.

En annan sak - jag var nog inte uppe och käkade banan inatt enbart för att jag var hungrig. Det hade nog också att göra med att jag absolut inte kunde sova. Det här är ett fenomen jag har märkt av nästan samtliga gånger jag har sprungit långt eller tränat hårt. Det är precis som om kroppen är så uppe i varv att det är helt omöjligt att vila. Ändå är ju kroppen trött. Jag vrider och vänder på mig hela natten, men kommer aldrig till ro. Det borde ju vara tvärtom - man borde sova som en stock efter en fysisk ansträngning. Någon annan som känt av detta och har tips på vad jag kan göra åt det?

Gääääsp....

1 kommentar:

  1. Jag tänkar att man ska äta och dricka sådant som man verkligen tycker om. Det ska smaka gott. Dessutom bör blodsockret hållas på en stabil nivå(tänk fett+proteiner+långsamma kolhydrater) och energin ska tillföras kontinuerligt i sådan mängd att man är på gränsen mellan mätt och lite småhungrig - absolut inte proppmätt!

    Sömnen är ett megaproblem för många. Det är inte självklart att man sover som en stock efter lång och hård träning. Kroppen, och i värsta fall även hjärnan, är stressade under/efter träning. Nummer ett är nedvarvning. Skapa tid efter passet för dig själv att varva ned(planera inte en massa efter passet ex.åk inte med familjen för att söndagsstorhandla på IKEA). Var försiktig med sockerintaget - vi vill inte stressa kroppens blodsockernivå upp och ner efter hård fysisk ansträngning. Jag tycker det finns en vettig sajt på nätet om sömnproblem som heter, javisst, utvilad.se.

    Sov gott!

    SvaraRadera