fredag 13 januari 2012

Funkar kompressionsstrumpor?

Och vilken effekt är det man vill åt? Jag har ju alltid tyckt att mina bena är helt fantastiska som burit mig så tjänstvilligt vart jag vill i alla år. Skadefri har jag också varit så när som ett knäproblem efter vurpa på längdskidor. Men i och med hälsporren har jag försökt läsa på om allt jag kan göra för att läka skadan och sedan se till att den inte kommer tillbaka. Någonstans läste jag att kompressionsstrumpor kan hjälpa även vid hälsporre! Så vad är då kompressionsstrumpor?

Strumporna är knälånga och rejält åtsittande. Kompressionen är gradvis och tightast runt ankeln med minskat tryck upp mot vaden. Teorin är att det venösa återflödet till hjärtat förbättras genom en effektivare vadmuskelpump vilket i sin tur ska leda till bättre uthållighet.

Studier visar dock inga skillnader i maximal syreförbrukning eller puls mellan testlöpare med kompressionsstrumpor och utan. Däremot har det visat sig att löpare med kompressionsstrumpor blir av med mjölksyra snabbare och att strumporna är positiva för återhämtning efter tuff träning.

Själv har jag som sagt aldrig funderat över kompressionsstrumpor mer än att jag tycker det är ganska fult. Men när jag läste om lindring av hälsporren så blev jag i alla fall nyfiken. Jag gick till Runner's Store och bad dem hjälpa mig. Efter mätning av vaden och lite diskussioner kom vi fram till vilken sort jag skulle ha. Ett par svarta tyckte jag verkade neutralt och bra. Men nu fanns den sorten i min storlek endast i knallrosa!


Och faktum är att färgen gör att jag blir glad bara jag tänker på strumporna! Det måste ha varit meningen att de svarta skulle vara slut. Igår drog jag på mig dem för första gången. Nu skulle jag ju inte springa något riktigt långt pass, men jag var ju ivrig att testa i alla fall. Svårt att säga om de var bra för hälen eller för löpningen generellt, men de var definitivt väldigt sköna! Varma och goa och benen pinnade på riktigt fint även om det var väldigt halt. Jag ska fortsätta använda dem när jag kör lite längre pass. Någon annan som har erfarenhet av kompressionsstrumpor?

2 kommentarer:

  1. Jag har uteslutande använt kstrumpor de senaste 10 veckorna med mkt gott resultat. Rekommenderas. Att dessutom gå från snygg till ursnygg gör det än mer självklart att använda kstrumpa :-)

    SvaraRadera
  2. Jag har börjat med kompressionsstrumpor nyligen. Läste att det kunde hjälpa vid ömma benhinnor. Jag har dem dels när jag springer, och dels som återhämtning. Tycker absolut att benen känns bättre än tidigare! Dessutom inbillar jag mig att jag inte blir lika trött i vaderna när jag springer längre sträckor. Har precis köpt på mig fler par, så hos mig är de kvar för att stanna. :)

    SvaraRadera