måndag 30 september 2013

Jag springer bokmässan ur blodet

Jaha - så var den här i år igen: den stora boksmällan. Den som inträffar direkt efter årets stora branschträff. I fem dygn har jag jobbat hela dagarna på mässan och festat hela nätterna med branschkollegorna. Jag tror inte att det går att beskriva hur de här dygnen är - de måste helt enkelt upplevas! Och hur jobbigt det än är, så är det samtidigt så förbaskat roligt! Jag tror bilden nedan beskriver mässan bäst:

Full fart i Pocketförlagets monter

Vi är ju ett litet förlag - bara fyra anställda - och det innebär att vi jobbar som sjutton. Vi åker ner till Göteborg tidigt på onsdag morgon och packar upp de 15.000 böcker vi har med oss. Tunga lyft och mycket slit, men på kvällen när vi går till vårt hotell är montern tipp topp.

På torsdag morgon öppnar mässan kl. 09.00 och då är det vi som står i kassan, tipsar läsarna, springer till lagret för att fylla på böcker, hjälper författare som ska signera och på kvällen ska kassorna räknas och hyllorna fyllas på inför morgondagen. Vi skyndar upp till hotellet, hoppar i partykläderna och går ut på middag med en av våra stora kunder. Jag (som är mycket skötsam...) kommer hem vid 01.30. Upp nästa morgon och så kör vi en favorit i repris. Tio hysteriska timmar i montern för att sedan lägga på ett lager smink (över det gamla) och sedan ut på galej med en annan kund.

På lördagen slår autopiloten på. Vi tänker inte längre - vi bara gör. Människorna väller in på mässan, det går inte att ta sig fram i gångarna och vi slår ett gigantiskt försäljningsrekord! På kvällen äter vi middag med vår huvudägare, Piratförlaget, och alla författarna. Det är den lugnaste kvällen, men också den sista, så jag går "all-in" och stapplar hem på mina högklackade vid 02.30.

På söndagen är vi alla rödögda och hesa. Mässan är fortfarande i full gång och jag undrar hur många gånger jag har sagt "Det blir hundra kronor för tre pocketböcker. Tack så mycket - jag lägger kvittot i påsen."? Klocken 17.00 stänger mässan och då kör vi truckar och drar vagnar och packar ner de böcker som är kvar. Vi hinner med en räkmacka innan tåget går mot Stockholm. Kl. 00.30 är jag hemma.

1. Vi packar upp på onsdagen. 2. Montern är klar! 3. Lasse Berghagen signerar sin bok i vår monter. Han vill förstås kramas! 4. Det gäller att ladda på frukosten för att överleva. 5. Martina Haag och Katerina Janouch in action. 6. Det blev en räkmacka på Heaven till slut.

Tycker ni att jag gnäller? För så menar jag inte alls. Jag älskar bokmässan! Vi har så himla roligt och känslan när vi sliter tillsammans på dagarna och sedan roar oss tillsammans på nätterna svetsar ihop vårt lilla gäng. Men idag känner jag mig verkligen jetlaggad...

Så pass jetlaggad att jag tvekade i morse och tänkte att det inte var någon idé att ta med löparkläderna till jobbet. Men hur det nu var så kom de med och på eftermiddagen var det dags för transportlöpning hem. 

Det har blivit så lite löpning i september med sjukdom och sedan mässan, så jag kände att det var dags att ta nya tag. Ryggsäcken blev tung för datorn måste med, för det straffar sig förstås att vara borta så länge från kontoret. Precis när jag kom ut och var redo att sätta iväg så började det regna. Det gjorde inte så mycket. Tvärtom var det ganska skönt. Fast jag blev lite orolig att bli förkyld, för det är ju precis efter sådana här ansträngningar som kroppen är skör och man gärna åker på någon bacill.

Jag kände mig som sagt helt utslagen så något klipp i steget var det inte tal om. Och ryggsäcken kändes otroligt tung, men hem kom jag i 5.45-tempo och nu känner jag mig nöjd med att vara igång igen. Om jag håller mig frisk och allt flyter som det ska så blir det jobblöpning på onsdag och IF Linnéa på torsdag. På fredag har jag bokat en SATS-klass och vad det blir för träning till helgen vet jag inte än, men förmodligen något tempopass eftersom Hässelbyloppet närmar sig med stormsteg. Härligt att vara tillbaka!

Trött och glad i regnet

5 kommentarer:

 1. Jösses?!! Jag blir matt bara av att titta på bilderna (och läsa...)
  Tur att det bara är en gång om året, tänker jag. Hihihi! :-))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är tur! För ett par år sedan var det några eldsjälar som försökte dra igång en bokmässa i Stockholm på våren, men alla förlag bara "nej, vi ooooorkar inte en mässa till" så det blev faktiskt inget med det! ;-)

   Radera
 2. Kul läsning om livet som förlagsarbetare :-) Jag tänker vanligtvis inte på vilka förlag böckerna hör hemma i, men efter din bokmässaberättelse ville jag se hur det låg till. Det visade sig att bokhyllans samtliga böcker i en viss bestämd genre kommer från Pocketförlaget. Det är biografier över rockstjärnor. Jag har läst merparten av alla ni har gett ut... och det hade jag ingen aning om :-)

  Om inte förr ses vi kanske på vintermaran.

  /Kenneth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul Kenneth! Och vi har en rykande färsk rockbiografi just nu - Yngwie Malmsteen - kan det vara något kanske? Maila mig på louise@pocketforlaget.se så ska jag se till att du får ett läsex! :-) Och ja - hoppas vi ses på Vintermaran!

   Radera
 3. Åh, tack! Jag skickar över adressen.

  /Kenneth

  SvaraRadera