söndag 1 september 2013

#plankchallengeseptemberDen här härliga utmaningen låg på Facebook i morse och den kunde jag inte låta bli att klicka "ja" på. Och fast jag fortfarande inte känner mig frisk så klarade jag faktiskt dagens 20 sekunder. Tur att det var mjukstart.

Plankan är alltså en statisk övning för musklerna i magen och ryggen. Övningen utförs genom att man ligger plant på marken/golvet och lyfter upp sig själv på tår och underarmar. Detta stärker mag- och ryggmusklerna samt axlarna och underlättar utövandet av många sporter.

Kuriosa: Nuvarande världsrekordet i att hålla plankan är 3 timmar 7 minuter och 15 sekunder och togs av extremidrottaren George Hood från USA den 20 april 2013.

Men i september är det inte nya världsrekord som gäller utan att gå från 20 sekunder till 5 minuter. Låter väl inte helt omöjligt? Hänger du på?

3 kommentarer:

 1. Det finns miljarder med olika roliga utmaningar. Deltog i en squatutmaning i våras och det var riktigt roligt. Trist nog brakade mina knän ihop efter intensiv cykelperiod så det blev lite hipphapp på slutet.

  Mitt plankrekord är 2 minuter och då skakade hela kroppen som om jag vore en shaker. :-)

  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knepigt med knän. Man får vara försiktig. Jag ska nog försöka klara 5 minuter om en månad. Tänk vad bra coremuskulaturen är för en löpare! :-)

   Radera
 2. Spännande det där. Plankan har kört när jag har "kroppsövningar" hemma sedan min gamla innebandytränare introducerade. Riktigt härlig övning!

  SvaraRadera