måndag 17 februari 2014

Paleobollar

När jag träffade Alice i slutet av förra året pratade vi om vad som funkar att äta under långpass. Alice gav mig receptet på paleobollar som hon brukar göra och ha i frysen för att alltid vara redo för ett långpass. Paleo är en förkortning av paleolitikum, den vetenskapliga benämningen på stenåldern. Paleo är också begreppet för den livsstil som förenar intresset för ursprunglig kost med naturlig träning.

Nu när 6-timmarsloppet i Skövde närmar sig med rasande hastighet tyckte jag att det var dags att testa. Så efter middagen i lördags mixade jag 10 urkärnade dadlar med 1 dl mandlar i en matberedare. Sedan tillsatte jag 1 dl kokosflingor, 3 msk kokosolja, 3 msk kakao, 1 tsk vaniljpulver och 4 msk bryggkaffe och mixade allt till en jämn smet.

Sedan var det bara att forma bollarna i önskad storlek och rulla dem i kokos. Lätt som en plätt. De blev ganska kladdiga, men om man tar ut dem ur frysen när det är dags att börja springa så är de nog perfekta när man börjar längta efter en paus.

Jag tog med några stycken paleobollar på gårdagens långpass och de var jättegoda! Även kompisarna på passet testade och alla gjorde tummen upp. Nästa gång ska jag prova några fler för att se om magen protesterar, men jag tror inte att det är någon risk. Massa smidig energi helt enkelt!

Förresten kommer receptet ursprungligen från Åsa Söderbergs bok Paleo - naturlig mat och livsstil. Där hittar du också en hel massa andra tips och recept för en hälsosam livsstil.



2 kommentarer:

  1. Har också testat denna typ av chokladbollar men är inte något fan av kokosoljan så jag gör på keso. Smarrig!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter också gott! Jag var tveksam till kokosoljan, men tycker att den passade jättebra här!

      Radera