torsdag 1 maj 2014

Sådan löpare är jag!

Så har turen kommit till mig att berätta hur jag är som löpare. Tack Linn för utmaningen  - här kommer alla svaren!

1. Vilken typ av löpare är du?
Jag är en lustlöpare! Jag springer på känsla och är inte så strukturerad. Jag springer hellre långt än snabbt.

2. Hur länge har du löpt?
Jag började springa för fyra år sedan. Mest för att jag hade problem med tennisarm och inte kunde spela tennis. Då blev löpningen ett sätt att hålla igång ändå, men löpningen tog snabbt överhanden och nu springer jag betydligt mer än jag spelar tennis. Armen är dock ok nu!

3. Hur mycket löper du per vecka?
Jag brukar sikta på att få ihop ungefär 4 mil i veckan. Ibland blir det mer, men oftast blir det lite mindre. På årsbasis ligger jag på runt 180 mil.

4. Vilket är ditt "feelgood-tempo"?
Länge var det 6-minuterstempo, men det senaste året har jag nog blivit aningen snabbare och hamnar nog oftare i 5.40-tempo när jag springer utan att tänka.

5. Vad måste du ha med dig på ett pass?
Min gps-klocka har jag verkligen svårt att vara utan... Larvigt, men jag gillar väldigt mycket att registrera pass och jämföra med tidigare. Telefonen brukar jag också försöka ha med mig. Dels för att kunna fotografera till bloggen, dels för att det känns som en trygghet om något skulle hända. Springer jag längre än 17-18 km så brukar jag ha med vätska också.

6. Varför springer du?
Från början var det alltså som ersättningsträning för utebliven tennis, men jag märkte ju snabbt hur skönt det är och hur bra jag mår av att springa. Jag har en stor familj och ett krävande jobb och löpningen blev för mig ett sätt att få vara lite för mig själv. När man spelar tennis går det inte att tänka på något annat än den gula bollen. Det kan vara befriande att stänga av alla andra tankar, men i löpningen får du möjlighet att släppa loss alla tankar och låta dem vindla omkring lite ostyrt i hjärnan och det kan ge de allra bästa problemlösningarna!

7. Har du någonsin ljugit för att få löpa?
Hmmm... inte helt otänkbart, även om jag just nu inte kan komma på något specifikt tillfälle. Däremot är jag duktig på att "smygspringa" så att ingen märker det och kan störa sig på hur mycket tid jag lägger på löpningen. Det blir framför allt mycket transportlöpning. Det märker familjen inte så mycket av och det är bra.

8. Hur ofta köper du löparskor? 
Jag har nog lugnat ner mig lite, men när jag började springa på allvar så hade jag svårt att hejda mig och tyckte att jag behövde olika skor för varje tillfälle. Nu har jag hittat några riktigt favoriter. Förmodligen köper jag dock minst två par om året.

9. Var / hur handlar du din löputrustning?
Just skor och kläder handlar jag gärna i fysiska butiker där jag kan prova ordentligt. Det blir i stor utsträckning Löplabbet och Runner's Store. Om jag har någon favorit som jag köper återkommande kan jag handla på nätet.

10. Dygnets bästa springtid
Förmiddagen! Jag vill helst äta frukost och låta den sjunka innan jag ger mig ut. Ett snabbt pass före lunch funkar bra också. På kvällarna är jag trött och har svårt att komma iväg.

11. Hur ofta tävlar du?
Jag gillar att tävla och gör det ganska mycket. Det blir nog 10-15 tävlingar på ett år, men jag satsar ju inte lika mycket på alla. Vissa tar jag som ett träningspass. Men själva nummerlappen triggar mig och gör att jag satsar hårdare.

12. Vilken är favoritdistansen?
Jag måste nog svara marathon på den frågan. Jag har satsat en del på att springa ultra, dvs längre än marathon, men känner nog att det sliter hårt på kroppen. Eftersom jag inte springer snabbt, men är uthållig så är marathon en distans där jag kommer väl till min rätt. Jobbigaste distansen är helt klart 10 km!

13. Har du ett mantra som du rabblar i huvudet när du blir trött?
Nej, men jag har ett mantra för uppförsbackar! Då rabblar jag "jagärbrapåbackarjagärbrapåbackarjagärbrapåbackar" tills jag tror mig själv och tar mig uppför den där backen. I själva verket är jag inte alls bra på backar, men ibland kan jag lura mig själv! :-)

14. Springer du helst i grupp eller ensam?
Både och! Kvalitetspassen allra helst i grupp. Jag är med i IF Linnéa för att jag har så svårt att förmå mig att springa snabbt när jag är ensam. I Linnéa springer vi nästan bara intervaller och backpass och det är faktiskt riktigt roligt när man gör det tillsammans! Långpass är också skönt att springa i grupp, men jag har egentligen inga problem att springa långpass på egen hand. Svaret på frågan är nog att omväxling förnöjer!

15. Hur återställer du dig efter ett långpass?
Jag dricker resorb och försöker äta något direkt jag kommer hem. Sedan dusch och därefter helst ännu mera mat! Jag brukar ha lätt att återhämta mig och gör det snabbt, men kan ha problem med sömnen några dygn efter en riktig utmaning, som ett ultralopp.

16. Vilken snabbhetsträning föredrar du?
Efter mitt förra pass med IF Linnéa måste jag nog svara tusingar. Det var så himla roligt! Ett annat pass jag brukar köra är 3 x 3000 meter. Tufft och nyttigt.

17. Vilket lopp drömmer du om att springa? 
Åh, det finns så många! Liksom nästan alla andra skulle jag gärna springa New York Marathon, men jag skulle också gärna springa Istanbul Marathon för att få chansen att springa mellan två världsdelar. På hemmaplan vill jag springa Sörmlands Ultra igen. Det var mitt första ultralopp (2011) och fantastiskt på alla sätt. Året därpå blev jag sjuk och förra året blev loppet fulltecknat innan jag hade anmält mig. Vilket påminner mig om att anmälan öppnade igår så jag ska nog gå in med detsamma och anmäla mig.

18. Vilken kändis skulle du helst vilja springa med?
Det var en jättesvår fråga! Jag har nog för dålig koll på kändisar, ha ha! Jag skulle nog välja någon av våra författare (jag jobbar på ett bokförlag) - Jo Nesbö skulle vara spännande att springa med!

 19. Vilka tre till fem löp- eller träningsbloggare utmanar du att fylla i den här listan?
Nu verkar det som väldigt många redan har fått listan, men Fitnesscoachen tror jag inte har svarat på den? Och jag skulle väldigt gärna läsa Coynthas och Malins svar på frågorna.


Jodå - ibland försöker jag springa snabbt också! :-)

2 kommentarer:

 1. Kul, jag skriver så fort jag hinner! :)

  SvaraRadera
 2. Hej,
  Nu har jag äntligen kollat här :)
  Ska svara frågorna.... snart!
  kram

  SvaraRadera