söndag 4 maj 2014

Provlöpning av Stockholm Marathonbanan

Idag bjöd Stockholm Marathon in till testlöpning av banan. Nu kändes det väl inte direkt som att jag behöver testspringa den, men solen sken och trevligt sällskap var utlovat så det var ju bara att dyka upp! Jag tyckte att jag var ute i god tid, men det var JÄTTEMÅNGA löpare och toaköerna ringlade oändliga ut från omklädningsrummen. Så det blev lite stressigt, men i sista minuten lyckades jag hänga på 3.45-gruppen.

Ja, för det märkliga var att 3.45-gruppen skulle springa i 5.40-tempo, vilket ju egentligen ger en sluttid på prick fyra timmar. Men, men, 5.40-tempo passade mig perfekt och därför blev det denna grupp. Vi skulle springa andra varvet av banan som alltså mäter ca 27 km. Solen sken och vi sprang iväg över Gärdet. Det är den här biten av banan som jag tycker är absolut träligast. Publiken tunnas ut och det blåser oftast snålt. Här passerar man (när man på riktigt är på andra varvet) halvmaramarkeringen och det serveras saltgurka. Alltid något att glädjas åt! :-)

Andra varvet på banan.

Jag kände av att jag haft en tuff löparvecka, men tyckte ändå att det flöt på ganska bra. Vid 13-14 km hade jag en liten dipp, men sedan var vi ju tillbaka inne i stan och på Söder Mälarstrand börjar som bekant nedräkningen. Så även dag! Jag tror också att ledarna dragit upp tempot lite väl högt i början, för när vi passerat Västerbron så lugnade tempot ner sig och det var lätt att hänga på. I slutet kände jag trots allt att jag hade mycket energi över och det blev, som sig bör, en liten spurt inne på Stadion.

Bara 28 dagar kvar...

I och med detta pass summerar jag en vecka med drygt 80 km löpning. Det är inte ofta jag gör det. Inte så mycket alternativ träning, men en timme tennis blev det i alla fall. Kommande vecka ska jag ta det lite lugnt för jag har hux flux anmält mig till halvmaran på Kungsholmen Runt på lördag! Ses vi där?

Bra vecka!


8 kommentarer:

 1. Ja, ute på Gärdet tränas pannbenet. Det är absolut den segaste delen av Sthlm maraton. Jag är inte så stor fan av slingor som man springer "runt, runt" på, jag vill hellre ha känslan av att allt man springer förbi lämnar man sas bakom sig. Men men det är ju bara att tugga i sig. I år kommer jag dock inte till start, nu har min sjukgymnast sagt nej till det. Jag rehab-promenerar och cyklar men det är inte som att springa, det är det inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tråkigt! Rehabba ordentligt så ska du se att du snart är tillbaka i löpardojjorna!

   Radera
 2. Ja, det där nedrans Gärdet alltså :) Bara att bita ihop vad jag minns. Var så länge sedan nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske dags igen snart då? ;-)

   Radera
 3. Bra jobbat! Fast det är lite fusk att köra den innan! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha - ja, lite fuskigt, men bra för dig nu att veta att det bara är att bita ihop över Gärdet! :-)

   Radera
 4. KUL att ses i söndags Louise:-) Ja jättemånga löpare var det! Faktiskt rekord! 857 st. inkl.ledare! Testlöpningen anordnades ju som du vet tillsammans med TSM (Team Stockholm Marathon) och vi springer ju varje söndag och brukar normalt vara ungefär hälften så många som dyker upp på långpassen. Upplägget för testspringningen följde alltså TSM:s vanliga Söndagsupplägg! Att långpassfarten var 5:40 min/km för 3:45 gruppen beror på att det är gruppens normala "träningfart" ! Alla grupper har en träningsfart som ligger 20 sek. över "marafart" på tävling! Fast ibland så kör vi fortare, medelhård fart c:a 10 sek. över. Inslag av fartökning, progressivt upplägg el.likn. Hade man velat köra i marafart skulle man alltså valt en snabbare grupp! (3:30 gruppen). (Anders förklarade faktiskt detta innan men då var nog du och många andra kvar i toakön :-) ) BRA vecka du har haft:-) Så långt kanske jag kommer upp 1-2 ggr./år, typ på sommaren när man har semester ha ha:-) Ska nog inte springa Kungsholmen men kommer och hejar på dig!
  Vi ses! /Kalle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul ändå att så många kom och provsprang! Men stackars dig som vurpade så illa! Tur att du inte skadade dig värre, för det såg verkligen ruggigt ut! Ta det lugnt nu så att maran går som en dans! :-)

   Radera