onsdag 9 maj 2012

Löpanalys light

I förra veckan var jag tillbaka på Specialistgruppen för en liten analys av mitt löpsteg. Först fick jag springa i strumplästen och sedan testade jag att springa med fyra olika par löparskor. Mycket intressant. Jag har aldrig sprungit barfota eller i strumpläst förut. Visst jag har följt barfotadebatten, men har inte riktigt känt mig berörd av den. Därför blev jag förvånad över hur naturlig fotisättningen blev vid barfotalöpning. Här ska vi se.


Hållningen är förhållandevis bra. Jag ska dra in hakan något - är uppenbarligen lite väl uppkäftig ibland. Armarna har en tendens att svänga runt kroppen istället för att pendla avslappnat på sidorna. Här ska jag tänka på längdskidåkning. Nu ska vi titta på fotisättningen.


Det är här problemen börjar. Fötterna tenderar att vispa ut i en utåtgående båge på framsteget. Speciellt tydligt på höger. Och kanske en orsak till de skadeproblem jag dras med. Här gäller det att ha stabila knämuskler och tänka på att sätta ner foten i en rät linje framför kroppen. Jag fick en del övningar för att   bli bättre på detta, men har hittills inte kommit igång med dem.

Slutligen testade vi skor. Roligt! Och det roligaste var att jag fick godkänt att springa i mina tidigare utdömda favoriter - Adizero Boston. Ni ser väl nedan hur fint jag springer i dem!



Och därför är det just dessa skor som ska få följa med till Prag. Förkylningen börjar klinga av och jag hoppas verkligen kunna vara i form för en mara på söndag. På fredag sticker vi - tjoho!

6 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja, fast mycket att tänka på när man egentligen helst vill tänka på ingenting... :-)

      Radera
  2. glöm inte denna: http://www.jogg.se/Traning/Pass.aspx?id=4905252
    Jag har kört några pass och verkligen koncentrerat mig på punkterna. Får träningsvärk både i ben och armar, och vi pratar om små justeringar. Du verkar behöva hålla dig till punkt 1). Det här kommer att gå bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just det - bra! Tack! En liten punkt borde jag väl kunna hålla koll på.

      Radera
  3. Kul! Lycka till i Prag! Hoppas ni får en härlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Ja, det hoppas vi med! :-)

      Radera