tisdag 6 december 2011

Formgjutna sulor


Jag läste en lång, lång tråd på jogg.se om formgjutna sulor. Intressant. Jag hade tänkt att jag skulle skaffa gjutna sulor när foten är bra, dvs inte har någon svullnad alls, men som jag förstod diskussionen så är det viktigt att skaffa gjutna sulor direkt när man börjar få problem med fötterna. Då underlättas läkningen och man håller sig skadefri.

Så jag ringde upp ortopeden på Runner's Store och fick en tid direkt imorgon. Sånt gillar jag! Så här går det tydligen till:

Med hjälp av en tredimensionell scanner läses de obelastade fötterna av med röd laserstråle. Här avbildas in i minsta detalj varje fots unika uppbyggnad. 
Scannerbilderna skickas elektroniskt till Ortolabs produktionsenhet i Rundvik utanför Umeå. Där bearbetas alla data och en speciell fräs återskapar varje enskild fot i hårt PU-skum. 
Ortolab fotbäddarna tillverkas av avancerade material, som värms upp och vakumsugs på skumformarna. 
Fotbäddarna skickas sedan till Runners' Stores Ortolabspecialist Janne Forsman som gör inslipning, anpassning och utprovning enligt Ortolabs patent till individens fötter och skor. 


Det tar tydligen ca två veckor innan de är klara och eftersom min förhoppning är att börja springa så smått snart så är det väl lika bra att beställa de här sulorna så snart som möjligt.

2 kommentarer:

  1. Det där lät spännande och riktigt intressant! Hoppas det blir toppen och hjälper din fot!

    SvaraRadera
  2. Ja, hoppas verkligen att det hjälper för nu är jag så springsugen...

    SvaraRadera